Bramborová polévka se zeleninou a smetanou
Suroviny
- 500 g Brambory
- 4 g Bobkový list
- 5 g Nové koření celé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Celer řapíkatý
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 401 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 83 g
- Sodík 1004 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 294.2 mg
- Draslík 712.3 mg
- Vláknina 10323.3 mg
- Vitamín A 10323.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vylijeme vývar, přivedeme k varu. Zeleninu - brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek oloupeme, umyjeme, nastrouháme na jemném struhadle a položíme do vývaru, přidáme bobkové listy, nové koření, přiklopíme poklici a vaříme 20 minut. Uvařenou polévku stáhneme z ohně, vybereme bobkové listy, nové koření a horkou polévku rozmixujeme. Hrnec položíme zpátky na sporák, vylijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, chvilku povaříme a stáhneme ze sporáku.
-
2
Připravenou polévku naléváme na talíře, a na každou porci položíme opečené volské oko, které posypeme nasekaným koprem.
-
3
Na volské oko: V pánvi rozpálíme olej, rozklepneme celé vejce, nemícháme, necháme ho v celku a za stálého polévání horkým olejem vejce opečeme z jedné strany, do poloměkka tak, aby se žloutek rozlil do polévky.