Palačinky plněné smetanovými slávkami
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 110 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 4 kávová lžička Petržel - nať
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 kg Mušle slávky
- 1.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cibule
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 6 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 668 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 23 g
- Sodík 1534 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 280.1 mg
- Draslík 1733.9 mg
- Vláknina 3634.5 mg
- Vitamín A 3634.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.7 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky důkladně kartáčkem očistíme a odstraníme řasy. Použijeme pouze neotevřené. Do velkého hrnce vlijeme víno, přidáme nakrájenou cibuli, stonky petržele a rozdrcené kuličky černého pepře a přivedeme k varu. Vložíme slávky, zakryjeme a zprudka vaříme 3-4 minuty, dokud se lastury neotevřou. Neotevřené odstraníme. Vývar slijeme, necháme vychladnout, ochutíme solí a pepřem.
-
2
Na těsto nasypeme do mísy mouku, rozklepneme vejce, přilijeme vývar a 2 lžíce smetany. Důkladně rozšleháme a necháme cca 60 minut odpočinout. Poté v pánvi rozpálíme lžíci másla a zašleháme do těsta.
-
3
Rozpálíme další část másla a vlijeme trochu těsta. Postupně smažíme po obou stranách palačinky dozlatova. Hotové srolujeme a uchováme teplé.
-
4
V kastrůlku rozehřejeme zbylou smetanu a přidáme do ní vyloupané slávky. Zlehka promícháme. Do každé palačinky zabalíme část slávek, posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou a znovu srolujeme. Ihned teplé podáváme.