Bramborová krémová polévka se smetanou
Suroviny
- 400 g Brambory
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 6 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.8 l Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 27 g
- Sodík 848 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 299.6 mg
- Draslík 576.6 mg
- Vláknina 6512.2 mg
- Vitamín A 6512.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do kastrůlku nalijeme vodu, do vařící vody položíme vejce a uvaříme. Potom je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a rozkrojíme na dvě půlky. Necháme stranou k dalšímu použití.
-
2
Cibuli oloupeme, umyjeme, nakrájíme na malé kousky a v hrnci na rozpáleném másle opečeme dozlatova. K opečené cibuli přidáme oloupaný česnek, oloupané, na malé kousky nakrájené brambory, nasekanou petrželovou nať, nasekaný kopr, vše zalijeme vývarem, přiklopíme poklici a povaříme 20 minut, aby změkly brambory.
-
3
Uvařenou polévku ještě horkou rozmixujeme, podle chuti přidáme sůl, pepř, vylijeme smetanu, hrnec vrátíme na sporák, necháme projít varem a odstavíme. Necháme 5 minut pod poklici a potom můžeme porcovat na talíře. Na každou porci položíme dvě půlky vajíčka.