Žďárské vejce s koprem ve smetanové omáčce
Suroviny
- 50 g Sýr smetanový tavený 45%
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 5 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
- 10 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko - podmáslí
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 31 g
- Sodík 249 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 545.7 mg
- Draslík 164.4 mg
- Vláknina 237.2 mg
- Vitamín A 237.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
10 vajec uvaříme v 1 litru vody natvrdo. Vaříme je 10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, které odložíme do mísy.
-
2
Do rendlíku nalijeme podmáslí, ve kterém tyčovým mixerem rozmixujeme hladkou mouku, tavený sýr a smetanu. Pomalu, za stálého míchání omáčku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 1-2 minuty a odstavíme z plotny. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
-
3
Omyjeme kopr a drobně ho pokrájíme. Vejce rozdělíme na talíře, posypeme koprem, přelijeme omáčkou. Podáváme s bílým pečivem.