Velikonoční vaječná hrudka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 70 g Křen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 10 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 2.5 dl Smetana ke šlehání 30%
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 444 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 479 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 510.7 mg
  • Draslík 231.2 mg
  • Vláknina 1187.1 mg
  • Vitamín A 1187.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1242.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy rozklepneme 10 vajec, přidáme 1 l mléka, podle chuti sůl (asi 1.5 lžičky), pepř, muškátový oříšek, nové koření a vejce vidličkou rozšleháme.

  • 2

    Omyjeme petrželku, velmi drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na hustou šlehačku. Křen oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Přimícháme ho do šlehačky.

  • 3

    Mléko s vejci za stálého míchání přivedeme k varu. Stále mícháme, až se nám vejce vysráží. Před dokončením přimícháme petrželku.

  • 4

    Hrnec odstavíme. Do síta vložíme velkou gázu a obsah přecedíme přes gázu, kterou pak svážeme a necháme okapat. Když vaječná hrudka vychladne, vyjmeme ji z gázy a pokrájíme na plátky.

  • 5

    Porce ozdobíme křenovou šlehačkou a servírujeme.

Komentáře k receptu