Bramborovo-smetanová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 28 g
- Sodík 419 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 314.1 mg
- Draslík 1161.4 mg
- Vláknina 13100.8 mg
- Vitamín A 13100.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce s 1.2 litrem vody, přidáme sůl,(1.5 lžičky), kmín a brambory uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut.
-
2
V rendlíku s 5dl vody si uvaříme vejce natvrdo. Vaříme je 8-10 minut. Pak je zchladíme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odložíme do misky. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a nakrájíme ji nadrobno.
-
3
Z uvařených brambor odlijeme 4-6 dl vývaru a zachytíme ho. Do zbývajících brambor přilijeme smetanu a směs rozmixujeme na řídký krém. Podle potřeby přimícháme 1-2 dl vývaru z brambor, aby jsme polévku zředili a necháme ji přejít varem.
-
4
Přimícháme petrželku a případně dosolíme podle chuti. Na talíře rozdělíme pokrájená vejce, zalijeme polévkou a podáváme.