Smetanová polévka s mladými kopřivami
Suroviny
- 150 g Kopřiva
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel - nať
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 167 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 99 g
- Sodík 348 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 41.3 mg
- Draslík 227.3 mg
- Vláknina 8707.3 mg
- Vitamín A 8707.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody, přidáme lžičku soli, kmín a vaříme přibližně 15 minut.
-
2
Omyjeme mladé jarní kopřivy, otrháme lístky, pokrájíme je na nudličky. Omytou petrželku kudrnku drobně pokrájíme. V misce rozmixujeme smetanu s hladkou moukou.
-
3
Když je zelenina měkká, přidáme kopřivy, necháme je projít varem, přimícháme připravenou smetanu a krátce povaříme.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a podáváme.