Jehněčí kýta podle barona
Suroviny
- 120 g Cibule
- 50 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 10 g Cukr krupice
- 100 g Zelenina kořenová
- 250 g Zelenina kořenová
- 5 g Tymián sušený
- 3 g Tymián sušený
- 5 g Jalovec
- 800 g Jehněčí kýta
- 10 g Citronová kůra
- 3 g Pepř černý celý
- 200 ml Smetana zakysaná 14%
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 35 g
- Sodík 590 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 112.4 mg
- Draslík 552.9 mg
- Vláknina 5645.7 mg
- Vitamín A 5645.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme nálev: Všechny suroviny krátce svaříme a necháme vychladnout.
-
2
Omyté maso potřeme solí smíchanou s tlučeným jalovcem, pepřem, prošpikujeme slaninou. Kýtu dáme do keramické nádoby, zalijeme nálevem a necháme 8 hodin stát.
-
3
V hrnci podusíme očištěnou, nastrouhanou zeleninu, přidáme jalovec, tymián, cibuli, vložíme maso a opečeme. Zalijeme nálevem i se zeleninou a v troubě zapečeme doměkka. Maso vyjmeme a pokrájíme.
-
4
Do vydušené šťávy vlijeme kysanou smetanu s moukou a necháme přejít varem. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Maso vrátíme do omáčky.