Tagliatelle s hřebenatkami ve smetanové omáčce
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 125 g Smetana 12% (konzumní)
- 0.1 g Šafrán
- 400 g Tagliatelle
- 100 ml Víno bílé
- 1 ks Šalotka
- 5 ks Pepř černý celý
- 16 ks Hřebenatka
- 0.5 hrst Estragon
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Fenykl obecný
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 808 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 16 g
- Sodík 372 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 74.3 mg
- Draslík 1568.1 mg
- Vláknina 30616.7 mg
- Vitamín A 30616.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme šalotku, nakrájíme ji nadrobno. Bylinky opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Do hrnce nalijeme víno, 250 ml vody, přidáme šalotku, bylinky a koření a vše 10 minut povaříme. Hřebenatky vložíme do vývaru asi na 2 minuty, poté je vyjmeme a udržujeme v teple.
-
2
Povařený vývar přecedíme, nalijeme zpět do hrnce a ještě jednou povaříme, aby zhoustl. Do vývaru přidáme smetanu a vaříme, dokud nezíská omáčka krémovou konzistenci. Dochutíme solí a pepřem.
-
3
Tagliatelle uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
-
4
Ve velké pánvi rozpálíme máslo, vložíme na něj těstoviny a trochu promícháme.
-
5
Hřebenatky nakrájíme na plátky, na chvilku vložíme do smetanové omáčky a prohřejeme. Nahřejeme talíře a nasekáme petrželku. Na nahřáté talíře upravíme tagliatelle, přelijeme omáčkou a zdobené sekanou petrželkou podáváme.