Americký čokoládový dort
Suroviny
- 175 g Margarín
- 90 g Čokoláda na vaření
- 300 g Cukr třtinový
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 400 g Cukr krupice
- 175 ml Voda pitná
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 578 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 18 g
- Sodík 244 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 90.3 mg
- Draslík 113.7 mg
- Vláknina 1147.2 mg
- Vitamín A 1147.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládu s vodou za stálého míchání rozpustíme. Vychladíme. V míse ušleháme změklý tuk a cukr. Přidáme celá vejce a znovu šleháme.
-
2
Zašleháme i měkkou čokoládu. Smícháme mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vmícháme do základu s čokoládou. Když se všechno pravidelně promíchá, přidáme vanilkový cukr a zakysanou smetanu.
-
3
Směs rozdělíme do 3 koláčových forem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C, až směs nabude, je pružná a začíná se uvolňovat od formy.
-
4
Dorty vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
-
5
Připravíme americkou polevu: v žáruvzdorné nádobě smícháme všechny přísady. Nádobu dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme elektrickou metlou asi 12 minut, až je směs bílá, hustá a drží špičky.
-
6
Polovinu polevy použijeme na spojení tří vrstev, pak potřeme zbytkem polevy povrch i strany dortu. Vidličkou vytvarujeme na polevě špičky.