Košíčky s čokoládovo-oříškovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 65 g Čokoláda na vaření
  • 150 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 250 g Ořechy burské pražené
  • 100 g Cukr krupice
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Kakao
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 718 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 140.8 mg
  • Draslík 306.2 mg
  • Vláknina 8104.9 mg
  • Vitamín A 8104.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 76.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse se silným dnem si dobře vymícháme kakao s mlékem, přidáme Lučinu a nastrouhanou čokoládu. Pak přidáme pomleté arašídy, žloutek a postupně zašleháváme cukr s máslem. Vyšlehaný krém rozdělíme po lžičce do připravených formiček s těstem. Do krému nakonec postupně zašleháme nastrouhanou čokoládu. Krém zakryjeme a dáme vychladnout.

  • 2

    Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.

  • 3

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 4

    Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.

  • 5

    (Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-14 kusů, podle síly vyváleného těsta.

  • 6

    Vyšlehaný krém rozdělíme po lžičce do připravených formiček s těstem.

  • 7

    Formičky dáme na plech a vložíme je do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 8

    Upečené tarteletky - košíčky necháme vychladnout, do každého ozdobně položíme vlašský ořech a podáváme.

Komentáře k receptu