Zelné listy plněné masovou směsí
Suroviny
- 300 g Vepřový bok
- 9 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 100 g Párky telecí
- 50 g Slanina vepřová
- 50 g Rýže dušená
- 20 g Paprika mletá sladká
- 30 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 20 g Zelí hlávkové bílé
- 30 ml Olej rostlinný
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 kg Zelí kysané
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 38 g
- Sodík 525 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 86.3 mg
- Draslík 214.7 mg
- Vláknina 9968.8 mg
- Vitamín A 9968.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček, párky a slaninu umeleme na nasovém strojku, smícháme s vařenou rýží, nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, solí a pepřem, důkladně prohněteme a necháme odležet. Mezitím v kastrolu osmahneme na oleji mletou papriku, přidáme kysané zelí a promícháme. K masové směsi přimícháme vejce, vytvoříme 8 válečků, ty zabalíme do zelných listů, spařených v horké vodě, ovážeme. Závitky vložíme do kastrolu se zelím a zakryté dusíme přibližně hodinu. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou vmícháme do zelí, necháme povařit. Dosolíme, zjemníme smetanou, necháme prohřát, aby pokrm byl horký, ale už nevaříme.