Brambory zapečené v sýrové omáčce
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
- 100 g Cibule
- 80 g Máslo čerstvé
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Mouka pšeničná hladká
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sýr Ementál (Primátor)
- 2 ks Bujón zeleninový
- 3 l Voda pitná
- 2.5 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 26 g
- Sodík 228 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 48.4 mg
- Draslík 1759.3 mg
- Vláknina 21522.1 mg
- Vitamín A 21522.1 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V 1.5l vody vaříme 10 minut zeleninový bujón, malé brambory ve slupce zalijeme vroucí vodou a uvaříme zhruba 20 minut do poloměkka, scedíme a necháme vychladnout, ementál a parmazán jemně nastrouháme, pažitku nasekáme nadrobno, cibuli nakrájíme nadrobno.
-
2
Uvařené brambory oloupeme a rozpůlíme.
-
3
Na másle v rendlíku zpěníme cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme dozlatova. Poté zašleháme smetanu a zeleninový vývar a povaříme alespoň deset minut. Stáhneme z plamene a necháme omáčku za občasného míchání zchladnout. Do omáčky vmícháme nastrouhaný ementál, sůl a pepř.
-
4
Zapékací mísu, kterou jsme vymazali máslem, poklademe bramborami, přelijeme sýrovou omáčkou a v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba čtvrt hodiny. Před koncem pečení posypeme brambory parmazánem a dopečeme. Ihned podáváme posypané pažitkou.