Anglická bomba (Charlotta)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 12 g
- Sodík 410 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 27.5 mg
- Draslík 362.7 mg
- Vláknina 14133.3 mg
- Vitamín A 14133.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu vyložíme šesti krajíčky toustového bílého chleba. Jahody zbavíme stonků. Rozkrájíme je na půlky, očistíme rybíz a višně vypeckujeme. Rybíz a višně dáme do nádoby s cukrem a vodou. Mírně zahřejeme a mícháme, až se cukr rozpustí a všechno ovoce je měkké. Odstavíme, přidáme jahody, maliny a likér. Formu vyloženou chlebem naplníme ovocem a polovinou šťávy. Povrch přikryjeme dvěma krajíčky toustového chleba.
-
2
Formu postavíme do mělké misky, aby případně zachytila vytékající šťávu, a na chlebové víčko dáme talíř. Na talíř postavíme závaží a necháme chladit 8 hodin.
-
3
Po osmi hodinách závaží i talíř sejmeme a bombu překlopíme na servírovací mísu. Přelijeme ji druhou polovinou šťávy z ovoce, hlavně všechny bledší části, a podáváme s vyšlehanou šlehačkou.