Koláč s javorovým sirupem a dýní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cukr krupice
  • 70 g Mouka polohrubá
  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.3 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Sirup javorový
  • 2 polévková lžíce Sirup javorový
  • 1 polévková lžíce Likér krémový - Baileys
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 5 polévková lžíce Dýňové pyré
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 577 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 261.7 mg
  • Draslík 68.8 mg
  • Vláknina 1619 mg
  • Vitamín A 1619 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 260.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si krém: v míse si promícháme cukr s rozšlehanými 3 vajíčky a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičným škrobem).

  • 2

    Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když mléko přijde k varu, odstavíme rendlík z plotny. Do horkého mléka se smetanou postupně zašleháme směs s cukrem a vajíčky. Vše nalijeme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného promíchání necháme krém vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme 5 lžic dýňového pyré.

  • 3

    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 4

    Na přípravu koláče dáme do mísy 70 g hladké mouky, 70 g polohrubé mouky, špetku soli a přimícháme 2 lžíce javorového sirupu.

  • 5

    Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 6

    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 7

    Nastříháme si pečicí papír na velikost pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 8

    (Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny v placce lehce zacelíme.)

  • 9

    Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.

  • 10

    Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.

  • 11

    Na koláčový korpus navršíme krém, uhladíme a koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. Po 10–15 minutách můžeme koláč překrýt alobalem. Takto pečeme asi 15–20 minut. Pak alobal odložíme a koláč dopečeme dozlatova.

  • 12

    Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru Baileys Cream a ještě chvilku šleháme.

  • 13

    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a servírujeme.

Komentáře k receptu