Penne s rajčaty a říčními raky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Hrozinky
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 100 g Šalotka
  • 400 g Těstoviny Penne
  • 70 g Oříšky piniové
  • 150 ml Víno bílé
  • 500 ml Smetana ke šlehání 30%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 kávová lžička Kari koření
  • 24 ks Rak říční
  • 1 hrst Bazalka
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1425 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 707 mg
  • Bílkoviny 113 g
  • Uhlovodany 96 g
  • Cholesterol 684 mg
  • Draslík 2310.6 mg
  • Vláknina 4644.2 mg
  • Vitamín A 4644.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.4 mg
  • Vitamín E 19.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Necháme rozmrazit říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupů. Rozlomíme krunýře a nakrojíme maso podél hřbetu. Odstraníme střívko a maso uložíme do lednice. Krunýře a ocásky dáme stranou.

  • 2

    Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na kostičky. Na vyšší pánvi na silném ohni rozpustíme máslo a orestujeme na něm šalotku spolu s račím masem a krunýři. Rychle přidáme na pánev kari, poté med, 100 ml vína a loupaná rajčata i se šťávou. Směs na pánvi povaříme 5 minut do zhoustnutí. Poté omáčku zalijeme smetanou, dochutíme solí, okořeníme cayenským pepřem, vše na mírném ohni povaříme 10 minut.

  • 3

    Penne uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Po uvaření je scedíme a necháme okapat. Ve zbytku bílého vína povaříme rozinky dokud se všechna tekutina nevyvaří. Na pánvi na olivovém oleji za stálého míchání opražíme dozlatova piniová jádra.

  • 4

    Přes jemné sítko prolisujeme omáčku a zbytky vymačkáme.

  • 5

    S připravenou omáčkou dobře promícháme penne, rozinky a račí ocásky. Vše ohřejeme. Penne naporcujeme na talíře, zdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry. Podáváme.

Komentáře k receptu