Penne s rajčaty a říčními raky
Suroviny
- 40 g Hrozinky
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 g Šalotka
- 400 g Těstoviny Penne
- 70 g Oříšky piniové
- 150 ml Víno bílé
- 500 ml Smetana ke šlehání 30%
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Kari koření
- 24 ks Rak říční
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1425 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 20 g
- Sodík 707 mg
- Bílkoviny 113 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 684 mg
- Draslík 2310.6 mg
- Vláknina 4644.2 mg
- Vitamín A 4644.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 19.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Necháme rozmrazit říční raky. Lehkým krouživým pohybem oddělíme ocásky od trupů. Rozlomíme krunýře a nakrojíme maso podél hřbetu. Odstraníme střívko a maso uložíme do lednice. Krunýře a ocásky dáme stranou.
-
2
Oloupeme šalotku a nakrájíme ji na kostičky. Na vyšší pánvi na silném ohni rozpustíme máslo a orestujeme na něm šalotku spolu s račím masem a krunýři. Rychle přidáme na pánev kari, poté med, 100 ml vína a loupaná rajčata i se šťávou. Směs na pánvi povaříme 5 minut do zhoustnutí. Poté omáčku zalijeme smetanou, dochutíme solí, okořeníme cayenským pepřem, vše na mírném ohni povaříme 10 minut.
-
3
Penne uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Po uvaření je scedíme a necháme okapat. Ve zbytku bílého vína povaříme rozinky dokud se všechna tekutina nevyvaří. Na pánvi na olivovém oleji za stálého míchání opražíme dozlatova piniová jádra.
-
4
Přes jemné sítko prolisujeme omáčku a zbytky vymačkáme.
-
5
S připravenou omáčkou dobře promícháme penne, rozinky a račí ocásky. Vše ohřejeme. Penne naporcujeme na talíře, zdobíme lístky bazalky a opraženými piniovými jádry. Podáváme.