Velikonoční dort s hruškovým krémem
Suroviny
- 140 g Cukr moučkový
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 30 g Kakao - prášek
- 800 g Kompot hruškový
- 60 g Solamyl - bramborový škrob
- 80 g Čokoláda hořká
- 20 g Solamyl - bramborový škrob
- 800 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 balení Ztužovač šlehačky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 40 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 232.7 mg
- Draslík 162.5 mg
- Vláknina 5723.2 mg
- Vitamín A 5723.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hruškový kompot slijeme (šťávu vlijeme do kastrolu), hrušky nakrájíme na kostičky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
-
2
V míse ušleháme pevný sníh z bílků, po částech zašleháme cukr, vmícháme rozšlehané žloutky a poslední vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, Solamylem a kakaovým práškem. Těsto vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 175°C a poté necháme vychladnout.
-
3
Odměříme 250 ml šťávy z hruškového kompotu, přidáme skořici a Solamyl. Směs za stálého míchání svaříme, poté odstavíme, vmícháme pokrájené hrušky a necháme vychladnout.
-
4
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři placky. Smetanu se ztužovačem vyšleháme dotuha. Třetinu smetany smícháme s hruškovou směsí a potřeme spodní díl dortu. Přiklopíme druhou placku, kterou potřeme druhou třetinou šlehačky. Přiklopíme posledním dílem, dort potřeme zbylou šlehačkou a vršek posypeme strouhanou čokoládou.