Tagliatelle s citronovou omáčkou
Suroviny
- 400 g Tagliatelle
- 250 ml Mléko polotučné
- 250 ml Vývar zeleninový
- 125 ml Smetana ke šlehání 30%
- 1 ks Citrony
- 6 ks Šalvěj čerstvá
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 19 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 192.5 mg
- Draslík 153.4 mg
- Vláknina 4723.8 mg
- Vitamín A 4723.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme citron. Důkladně jej omyjeme a pomocí škrabky oškrábeme kůru, kterou poté nakrájíme na nudličky. Z oloupaného citronu vymačkáme šťávu.
-
2
Opláchneme lístky šalvěje a osušíme je. Takto připravenou šalvěj nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpálíme olej a lístky nasekané šalvěje fritujeme 2 - 3 minuty. Poté lístky děrovanou naběračkou z oleje vyjmeme. Na stejném oleji osmahneme mouku, do které přimícháme 4 lžíce citronové šťávy a polovinu citronové kůry. Vše podlijeme mlékem a zeleninovým vývarem. Téměř hotovou omáčku povaříme 10 minut za stálého míchání na mírném ohni.
-
3
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu.
-
4
Mezitím, co se nudle vaří, rozšleháme smetanu se žloutky a přidáme do stále horké omáčky. Poté omáčku stáhneme z plotny a dochutíme solí a pepřem.
-
5
Uvařené nudle scedíme a necháme okapat. Naporcujeme je na talíře a přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.