Zajíc na zelenině
Suroviny
- 1200 g Zaječí maso
- 150 g Cibule
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Kedlubna
- 50 g Petržel kořen
- 25 g Mouka polohrubá
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 2 g Bobkový list
- 60 g Máslo čerstvé
- 600 g Knedlík kynutý
- 80 g Slanina vepřová
- 300 ml Hovězí vývar základní
- 500 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 20 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 54 g
- Sodík 1007 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 244.7 mg
- Draslík 952.7 mg
- Vláknina 5803.7 mg
- Vitamín A 5803.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zaječí zadní část se stehny omyjeme, slaninu nakrájíme na menší hranolky a zajíce prošpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kedlubnu a celer nakrájíme na kostičky.
-
2
V pekáči rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, orestujeme, přidáme zeleninu a podusíme. Přiložíme zajíce, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, podlijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 50 minut.
-
3
Měkké maso vyjmeme, naporcujeme a šťávu v pekáčku zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou. Povaříme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
-
4
Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky.