Husí prsa na smetaně
Suroviny
- 30 g Celer bulvový
- 80 g Cibule
- 20 g Máslo čerstvé
- 30 g Mrkev kořen
- 50 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 2 g Bobkový list
- 3 g Nové koření celé
- 3 g Pepř černý celý
- 30 g Husí sádlo
- 30 g Petržel kořen
- 600 g Husí prsa
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Smetana 12% (konzumní)
- 100 ml Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 83 g
- Sodík 1086 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 52 mg
- Draslík 154.1 mg
- Vláknina 2851 mg
- Vitamín A 2851 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 81.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na malé hranolky, cibuli nadrobno, mrkev, petržel a celer očistíme a nastrouháme nahrubo. Prsa prošpikujeme slaninou.
-
2
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, zpěníme, přisypeme zaleninu a chvíli podusíme.
-
3
Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj zeleninu z pánve, přiložíme husí prsa, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, přilijeme trochu vína a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 1/2 hodiny, maso přeléváme vlastní šťávou. Nakonec do smetany zamícháme mouku a přidáme do pekáče. Necháme ještě chvíli podusit. Prsa naporcujeme, před podáváním nezapomeneme vyndat koření.