Košíčky s krémem a meruňkami
Suroviny
- 50 g Cukr třtinový
- 50 g Marmeláda meruňková
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr krupice
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 6 ks Meruňky
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 30 g
- Sodík 53 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 164.6 mg
- Draslík 130.1 mg
- Vláknina 9665 mg
- Vitamín A 9665 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 110 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle 3 mm. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme. Z placky vykrojíme kolečka přibližně o průměru 7.5 - 8 cm. Kolečka natlačíme do formiček na tarteletky.
-
4
(Odřezky těsta znovu zpracujeme, vyválíme, vykrájíme a naplníme formičky.) Celkem by mělo být 9-12 kusů, podle síly vyváleného těsta.
-
5
Připravíme náplň: do mísy dáme změklé máslo, 50 g cukru krupice, 50 g třtinového cukru a máslo vyšleháme. Postupně budeme přisypávat mouku, přidáme jedno vejce a stále šleháme. Potom přidáme druhé vejce, smetanu, vaječný koňak a vanilkovou tresť. Krém vyšleháme do jemné konzistence. Zralé meruňky omyjeme a osušíme. Rozpůlíme je a vypeckujeme.
-
6
Každý košíček naplníme do 2/3 krémem. Dáme je na plech a do předehřáté trouby na 190°C. Pečeme dozlatova 20 minut.
-
7
Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka.
-
8
Upečené košíčky vyjmeme z formiček, až vychladnou. Do každého položíme polovinu meruňky. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout, až potom servírujeme.