Piškotové velikonoční vejce
Suroviny
- 700 g Jahody zahradní
- 21 g Káva turecká
- 50 g Ořechy lískové
- 40 g Ořechy vlašské
- 400 g Smetana 12% (konzumní)
- 40 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Cukr krupice
- 100 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Cukr moučkový
- 250 g Mascarpone
- 250 g Tvaroh měkký
- 6 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 805 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 44 g
- Sodík 85 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 279.3 mg
- Draslík 581.2 mg
- Vláknina 8533.3 mg
- Vitamín A 8533.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 69.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do sklenky připravíme kávu, zalijeme ji vroucí vodou a necháme vychladnout. Ořechy a lískové oříšky pomeleme a dáme stranou.
-
2
Do mixéru rozklepneme celé vejce, cukr a vyšleháme hustou hmotu, kterou vsypeme do misky. Přidáme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, zlehka zamícháme, přisypeme mleté ořechy, scezenou a vychladlou kávu, vše zamícháme a vlijeme do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Plech vložíme do nahřáté trouby a korpus pečeme přibližně 20 minut.
-
3
Upečený piškot vyndáme z trouby, vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Potom z něj vykrojíme tvar vejce, podélně rozřízneme na dva díly a plníme krémem. Spodní díl potřeme krémem, přiložíme druhý díl, potřeme krémem a ozdobíme jahodami. Krémem ještě potřeme okraje piškotu a celé piškotové vejce posypeme mletými lískovými oříšky. Krémem potřený povrch ozdobíme jahodami, které nám zůstaly.
-
4
Krém: Jahody umyjeme, nakrájíme podélně na poloviny a necháme odkapat. Půlku jahod v mixéru s cukrem rozmixujeme, v jiné misce smícháme mascarpone s tvarohem a přimícháme k jahodové kaši. Do smetany vysypeme ztužovač, vyšleháme tuhou šlehačku a pomalu vmícháme do jahodového krému.