Dezert s limetkovým krémem
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 400 g Mléko zahuštěné slazené
- 90 g Cukr krupice
- 120 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.2 dl Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 39 g
- Sodík 76 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 347.5 mg
- Draslík 88.6 mg
- Vláknina 1730.7 mg
- Vitamín A 1730.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 15 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme vychladit.
-
5
Připravíme si krém: do mísy si dáme 400 g kondenzovaného mléka, 1.2 dl limetkové šťávy, nastrouhanou kůru z limetky a 1 lžičku vanilkové příchuti. Krém důkladně vyšleháme a rozetřeme na upečený korpus.
-
6
3 bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně 1 lžící krupicového cukru a chvilku ještě šleháme.
-
7
Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Potom navršíme na krém a celý koláč dáme zpět do trouby. Pečeme při 175°C přibližně 12-15 minut dozlatova.
-
8
Koláč z trouby vyjmeme, necháme ho vychladnout a potom koláč dáme do chladničky minimálně na 2-3 hodiny.
-
9
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.
-
10
Omyjeme chemicky neošetřený citron, který pokrájíme ozdobně na tenké plátky. Vychlazený koláč ozdobíme šlehačkou, plátky citronu, nakrájíme a podáváme.