Dezert s limetkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 400 g Mléko zahuštěné slazené
  • 90 g Cukr krupice
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.2 dl Limetková šťáva
  • 1 polévková lžíce Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 690 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 76 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 347.5 mg
  • Draslík 88.6 mg
  • Vláknina 1730.7 mg
  • Vitamín A 1730.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C 15 minut. Poté koláč vyjmeme a necháme vychladit.

  • 5

    Připravíme si krém: do mísy si dáme 400 g kondenzovaného mléka, 1.2 dl limetkové šťávy, nastrouhanou kůru z limetky a 1 lžičku vanilkové příchuti. Krém důkladně vyšleháme a rozetřeme na upečený korpus.

  • 6

    3 bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně 1 lžící krupicového cukru a chvilku ještě šleháme.

  • 7

    Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Potom navršíme na krém a celý koláč dáme zpět do trouby. Pečeme při 175°C přibližně 12-15 minut dozlatova.

  • 8

    Koláč z trouby vyjmeme, necháme ho vychladnout a potom koláč dáme do chladničky minimálně na 2-3 hodiny.

  • 9

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.

  • 10

    Omyjeme chemicky neošetřený citron, který pokrájíme ozdobně na tenké plátky. Vychlazený koláč ozdobíme šlehačkou, plátky citronu, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu