Koláč s banánovým krémem a ananasem
Suroviny
- 250 g Kompot ananasový
- 70 g Máslo čerstvé
- 170 g Suchar dietní
- 120 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 5 ks Banány
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Sůl
- 7 dl Mléko plnotučné
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 7 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Koňak vaječný
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká voženílkova
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1178 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 78 g
- Sodík 441 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 99 g
- Cholesterol 392.9 mg
- Draslík 705.6 mg
- Vláknina 15910 mg
- Vitamín A 15910 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 745.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme (elektrickým šlehačem) do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžičku vanilkové cukru a 1 lžíci vaječného koňaku a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3-4 hodiny předem.
-
2
Připravíme krém: do misky dáme 3 žloutky, které vidličkou rozšleháme, potom k nim nasypeme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka, za stálého míchání pomalu zahřejeme, když přijde mléko k varu, odstavíme z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do směsi, kterou jsme si připravili. Celou směs vrátíme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a zašleháme 2 lžíce másla.
-
3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
-
4
Upečeme si těsto ze sucharů: Suchary rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1.5 lžící tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům, (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru). Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
-
5
Oloupeme 5 zralých banánů a scedíme ananasový kompot.(Šťávu zachytíme.)
-
6
V míse si promícháme nakrájené 4 banány (kousky asi 1-2 cm dlouhé) s kousky ananasu (150 g).
-
7
Když je krém dostatečně vychlazený, 1/3 dáme na koláčový korpus, na něj poskládáme 1/2 ovocné směsi, zakryjeme 2/3 krému. Znovu položíme zbytek banánů s ananasem a zakryjeme zbývajícím krémem.
-
8
Krém uhladíme, posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme plátky banánu a kousky ananasu. Podáváme vychlazené.