Křehký koláč s červeným pomerančem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr krupice
- 120 g Cukr moučkový
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Pomeranče
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.3 dl Mléko plnotučné
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Mandle mleté
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Kokos strouhaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 27 g
- Sodík 72 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 275.7 mg
- Vláknina 5885.3 mg
- Vitamín A 5885.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.2 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 249.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse vymícháme cukr s rozšlehanými vejci, rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem Maizena.
-
2
Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť, rum a pomleté oloupané mandle
-
3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny .
-
4
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
-
5
Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
6
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
7
Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
-
8
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme na pečící formu. Těsto dáme do předem vyhřáté formy. Pečeme při 190 °C 15 minut, pak koláč vyjmeme z trouby a dáme vychladit. Troubu přepneme na gril.
-
9
Omyté a osušené červené pomeranče oloupeme, dílky zbavíme slupky (blanky), poskládáme je na plech, který jsme vyložili alobalem a pomeranče grilujeme po 1.5-2 minutách z každé strany.
-
10
Koláč potřeme vychlazeným krémem. Okraj koláče asi 2 cm posypeme opatrně práškovým cukrem (2 lžíce), střed krému posypeme nastrouhanou kokosovou moučkou (2-3 lžíce). Na koláč ozdobně rozložíme grilované dílky pomeranče, koláč nakrájíme a podáváme.