Dezert s čokoládovým krémem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 170 g Cukr krupice
- 120 g Oplatky tradiční oříškočokoládové
- 200 g Čokoláda na vaření
- 40 g Puding vanilková příchuť
- 2 kávová lžička Cukr vanilka
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 7.2 dl Mléko plnotučné
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Čokoláda mléčná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 707 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 45 g
- Sodík 98 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 276.3 mg
- Draslík 19.3 mg
- Vláknina 5680 mg
- Vitamín A 5680 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 649.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládové oplatky rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem a 1 lžící cukru. Pak přimícháme lžíci mouky a směs dobře promícháme.
-
2
Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru)
-
3
Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 15 minut.
-
4
V misce vyšleháme žloutky. V rendlíku smícháme vanilkový puding, 170 g cukru krupice a 2 špetky soli. Směs dobře promícháme a pomalu za stálého míchání vaříme 1 minutu. Polovinu směsi zašleháme ke žloutkům a pak žloutky vrátíme zpět do rendlíku. Vše za stálého šlehání vaříme 1 minutu, pak odstavíme z plotny. Vmícháme nalámanou čokoládu na vaření, vanilkový cukr, 2 lžíce másla a mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky vychladit (3 hodiny).
-
5
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme.
-
6
Na upečený koláč dáme krém, uhladíme ho, ozdobíme šlehačkou a nahrubo nastrouhanou mléčnou čokoládou, rozkrájíme a podáváme.