Dezert s jogurtovým krémem a hrozny
Suroviny
- 300 g Hroznové víno
- 470 g Jogurt bílý choceňský smetanový
- 50 g Cukr krupice
- 25 g Želatina
- 170 g Suchar dietní
- 70 g Máslo čerstvé
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.6 dl Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 25 g
- Sodík 298 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 44.9 mg
- Draslík 132.5 mg
- Vláknina 1370 mg
- Vitamín A 1370 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sladké hroznové víno, pokud možno bez peciček, omyjeme a necháme odkapat.
-
2
Suchary rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem, s 1,5 lžíci medu, potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.
-
3
Rovnoměrné ji vtlačíme do kulaté formy o průměru 22 - 23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně - ve směru od středu - ho rovnoměrně vytlačujeme až k okrajům. (Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, namočíme je v práškovém cukru.)
-
4
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
-
5
Připravíme si šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.
-
6
Vyšleháme sníh z bílků elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme postupně krupicový cukr (1 lžíci) a došleháme.
-
7
Sníh z bílků by měl být poměrně tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme však pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme.
-
8
Želatinu (25 g) vložíme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme 30 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Necháme ji vychladnout a když začne tuhnout (želírovat - přibližně po 10 - 15 minutách), vlijeme ji do nádoby, ve které budeme šlehat. Přimícháme do ní 0,5 dl smetany ke šlehání.
-
9
Mísu s želatinou a smetanou postavíme do druhé nádoby s ledovou vodou (2 litry), postupně zašleháme jogurt s cukrem a nakonec vmícháme sníh z bílku. Hroznové víno zamícháme do jogurtového krému, který natřeme na upečený korpus, upravíme a koláč odložíme na 30 minut do chladničky.
-
10
Když je krém ztuhlý, koláč nakrájíme a podáváme.