Dezert s jogurtovým krémem a hrozny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Hroznové víno
  • 470 g Jogurt bílý choceňský smetanový
  • 50 g Cukr krupice
  • 25 g Želatina
  • 170 g Suchar dietní
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 0.6 dl Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 298 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 44.9 mg
  • Draslík 132.5 mg
  • Vláknina 1370 mg
  • Vitamín A 1370 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sladké hroznové víno, pokud možno bez peciček, omyjeme a necháme odkapat.

  • 2

    Suchary rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem, s 1,5 lžíci medu, potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.

  • 3

    Rovnoměrné ji vtlačíme do kulaté formy o průměru 22 - 23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně - ve směru od středu - ho rovnoměrně vytlačujeme až k okrajům. (Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, namočíme je v práškovém cukru.)

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 5

    Připravíme si šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.

  • 6

    Vyšleháme sníh z bílků elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme postupně krupicový cukr (1 lžíci) a došleháme.

  • 7

    Sníh z bílků by měl být poměrně tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme však pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme.

  • 8

    Želatinu (25 g) vložíme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme 30 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Necháme ji vychladnout a když začne tuhnout (želírovat - přibližně po 10 - 15 minutách), vlijeme ji do nádoby, ve které budeme šlehat. Přimícháme do ní 0,5 dl smetany ke šlehání.

  • 9

    Mísu s želatinou a smetanou postavíme do druhé nádoby s ledovou vodou (2 litry), postupně zašleháme jogurt s cukrem a nakonec vmícháme sníh z bílku. Hroznové víno zamícháme do jogurtového krému, který natřeme na upečený korpus, upravíme a koláč odložíme na 30 minut do chladničky.

  • 10

    Když je krém ztuhlý, koláč nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu