Koláč s broskvovým sněhem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 90 g Cukr krupice
- 25 g Želatina
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 5 ks Broskve
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1.5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 473 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 27 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 113.2 mg
- Draslík 327.9 mg
- Vláknina 4510.5 mg
- Vitamín A 4510.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, poté ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do předehřáté trouby (na 220°C), pečeme bez náplně 15 minut. Pak koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
-
5
Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.
-
6
Vyšleháme si sníh z bílků: bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme postupně lžíci krupicového cukru a ještě chvíli šleháme.
-
7
Sníh z bílků by měl být tuhý a kopečky sněhu pevné, dáváme ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh následně rychle zpracujeme.
-
8
Omyjeme a oloupeme zralé broskve, rozkrájíme, vypeckujeme nakrájíme na malé kousky, které rozmixujeme s 1,5 lžící pomerančové šťávy na pyré.
-
9
Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat. Pak k želatině přimícháme broskvové pyré a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Potom ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (přibližně po 10 - 15 minutách) - přimícháme do ní šlehačku, nakonec sníh z bílku.
-
10
Broskvový sníh naneseme na koláčový korpus, povrch upravíme a dáme na 3 hodiny do chladničky.