Smetanové artyčoky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 144 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1073 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 141 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 4416.6 mg
- Vláknina 108052 mg
- Vitamín A 108052 mg
- Vitamín B6 1.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 134.4 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stonky artyčoků odkrojíme, ať mohou růžice stát na kuchyňské desce. Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní artyčoky a přiklopíme pokličkou. Na mírném plameni zeleninu pozvolna vaříme 40 minut, než nám změkne. Malým testem pak vyzkoušíme, jestli je artyčok vařený. Nejlépe to poznáme tak, že vrchní list z něj můžeme bez problémů sloupnout. Pak růžice artyčoků opatrně vyjmeme z vody necháme je 30 minut v pokojové teplotě pomalu vychladnout.
-
2
Z chladné zeleniny vyřežeme vnitřní listy. Necháme si jenom tři vrstvy vnějších listů. Lžičkou také vydlabeme tuhá jádra, která se nejí.
-
3
Do připraveného mixéru vlijeme zakysanou smetanu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli šalotku, zalijeme octem a vložíme prolisovaný stroužek česneku. Umixujeme dohladka. Dovnitř každé korunky uvařeného artyčoku potom vlijeme omáčku a zeleninu poskládáme do talířů.