Lahodný koláč s kokosovým krémem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 120 g Máslo čerstvé
- 140 g Cukr krupice
- 15 g Cukr moučkový
- 80 g Kokos strouhaný
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 4.75 dl Mléko plnotučné
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2.35 dl Mléko kokosové
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 949 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 69 g
- Sodík 161 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 470.7 mg
- Draslík 138.4 mg
- Vláknina 10.4 mg
- Vitamín A 10.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 625 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 140 g mouky s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C. Pečeme 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
-
5
Připravíme si krém. V míse si vyšleháme 4 žloutky. Do kastrolu si dáme 140 g krupicového cukru, 1.5 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, vše promícháme a kastrol dáme na plotnu, pomalu zahříváme a za stálého míchání přiléváme kokosové mléko a plnotučné mléko. Stále mícháme a vaříme 1 minutu. Pak kastrol odstavíme z plotny a polovinu tekutiny nalijeme za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs vrátíme do kastrolu a vše za stálého míchání vaříme další 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny. Když žloutkový základ vychladne postupně do něj zašleháme vanilkovou příchuť a 30 g másla. Nakonec přimícháme strouhaný kokos.
-
6
Tímto krémem naplníme upečený koláčový korpus. Překryjeme ho potravinářskou folií a necháme v chladničce ztuhnout.
-
7
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci (15 g) prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
-
8
Fólii odložíme, koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme.