Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami
Suroviny
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 105 g Máslo čerstvé
- 85 g Čokoláda na vaření
- 230 g Cukr moučkový
- 50 g Maliny
- 50 g Borůvky
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 3 polévková lžíce Čokoládové kousky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 929 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 57 g
- Sodík 120 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 147.8 mg
- Draslík 260.1 mg
- Vláknina 7180.8 mg
- Vitamín A 7180.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí.
-
2
Ve větším rendlíku při mírné teplotě si za stálého míchání rozehřejeme máslo (85 g) s rozlámanou čokoládou. Pak čokoládu odstavíme z plotny, přimícháme prosátý moučkový cukr, rozšlehaný žloutek a vanilkový cukr. Vše rozmícháme dohladka, pak budeme postupně přidávat připravenou mouku. Vše důkladně promícháme. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do těsta.
-
3
Dortovou formu si vytřeme máslem (25 g)a vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.
-
4
Těsto do formy nalijeme, povrch zarovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C péct.
-
5
Pečeme 20 minut. Čokoládový koláč necháme vychladit. Mezitím si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Omyjeme čerstvé maliny s borůvkami (ovoce podle ročního období) a necháme odkapat.
-
6
Koláč nakrájíme na porce, ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme čokoládovými hoblinkami, ovocem a podáváme.