Francouzský ovocný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 g Jahody zahradní
  • 120 g Cukr krupice
  • 50 g Džem meruňkový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Hera
  • 150 g Rybíz černý
  • 30 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Voda pitná
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Kiwi
  • 4 ks Jablka
  • 1 špetka Sůl
  • 2.3 dl Mléko polotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 619 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 243 mg
  • Draslík 533.5 mg
  • Vláknina 10842 mg
  • Vitamín A 10842 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 138.2 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme krém: v míse vymícháme 120 g cukru s 2 rozšlehanými vejci a 1 rozšlehaným žloutkem. Přimícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny.

  • 2

    1.2 dl smetany smícháme s 2.3 dl mléka a pomalu zahříváme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme z plotny a horké postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem, kterou dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne krém houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a vmícháme vanilkovou příchuť.

  • 3

    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 4

    Krém můžeme připravit i den dopředu.

  • 5

    Uděláme těsto: do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky a špetku soli. Změklé máslo s Herou (celkem 120 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody.

  • 6

    Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto můžeme připravit dopředu, v chladničce vydrží i 3 dny.)

  • 7

    Omyjeme a osušíme ovoce: jahody, kiwi, jablka, černý rybíz. Červená jablka, pokud mají krásnou slupku, nebudeme loupat. Rozkrájíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky, dáme do mísy a pokapeme 1 lžicí citrónové šťávy. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jahody rozkrájíme na poloviny.

  • 8

    Připravíme těsto do formy: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 9

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme. Pak formu s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky.

  • 10

    Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut.

  • 11

    Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1 lžičku vody a želé vymícháme dohladka.

  • 12

    Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj ozdobně položíme ovoce. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout.

  • 13

    Vychladlý koláč rozkrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu