Francouzský ovocný koláč
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 250 g Jahody zahradní
- 120 g Cukr krupice
- 50 g Džem meruňkový
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Hera
- 150 g Rybíz černý
- 30 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Kiwi
- 4 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 2.3 dl Mléko polotučné
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 619 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 29 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 533.5 mg
- Vláknina 10842 mg
- Vitamín A 10842 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 138.2 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme krém: v míse vymícháme 120 g cukru s 2 rozšlehanými vejci a 1 rozšlehaným žloutkem. Přimícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny.
-
2
1.2 dl smetany smícháme s 2.3 dl mléka a pomalu zahříváme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme z plotny a horké postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem, kterou dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne krém houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a vmícháme vanilkovou příchuť.
-
3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
-
4
Krém můžeme připravit i den dopředu.
-
5
Uděláme těsto: do větší mísy dáme 140 g hladké proseté mouky a špetku soli. Změklé máslo s Herou (celkem 120 g) nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi octa a 2 lžícemi (30 ml) ledové vody.
-
6
Vyšlehaný žloutek pomalu za stálého promíchání s moukou nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse zpracujeme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto můžeme připravit dopředu, v chladničce vydrží i 3 dny.)
-
7
Omyjeme a osušíme ovoce: jahody, kiwi, jablka, černý rybíz. Červená jablka, pokud mají krásnou slupku, nebudeme loupat. Rozkrájíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky, dáme do mísy a pokapeme 1 lžicí citrónové šťávy. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jahody rozkrájíme na poloviny.
-
8
Připravíme těsto do formy: nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
-
9
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na formu a upravíme. Pak formu s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky.
-
10
Formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C, těsto propíchneme několikrát vidličkou a pečeme 15 minut.
-
11
Připravíme meruňkovou glazuru: meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1 lžičku vody a želé vymícháme dohladka.
-
12
Na takto upečený zchladlý korpus urovnáme vyšlehaný vychladlý krém, na něj ozdobně položíme ovoce. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout.
-
13
Vychladlý koláč rozkrájíme a podáváme.