Květáková polévka s hráškem
Suroviny
- 1000 ml Voda pitná
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Květák
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Muškátový květ
- 4 polévková lžíce Hrášek mražený
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 208 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 14 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 114.6 mg
- Draslík 764.2 mg
- Vláknina 10177.3 mg
- Vitamín A 10177.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 122.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.
-
2
Očištěný, na růžičky rozebraný květák chvíli povaříme v osolené vodě a vývar zahustíme jíškou. Přisypeme hrášek a vaříme, až je květák měkký.
-
3
Nakonec vmícháme smetanu rozšlehanou se žloutkem a ještě krátce povaříme.
-
4
Polévku dochutíme solí, špetkou muškátového květu a ozdobíme nasekanou petrželkou.