Dýňová polévka s tvarohovými nočky
Suroviny
- 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 700 g Dýně
- 130 ml Smetana 12% (konzumní)
- 750 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Víno portské
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Pažitka
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej česnekový
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1286 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 115.2 mg
- Draslík 1107 mg
- Vláknina 8565.8 mg
- Vitamín A 8565.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.2 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme, zbavíme jader a dužinu nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme.
-
2
V hrnci rozpálíme česnekový olej a cibuli s česnekem a dýní na něm 5 minut dusíme. Poté zalijeme vínem, zeleninovým vývarem a 30 minut vaříme.
-
3
Do menší misky dáme tvaroh, žloutek, škrob, sůl, pepř a důkladně promícháme.
-
4
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, za pomoci kávové lžičky tvarujeme z tvarohové hmoty nočky a ve vroucí vodě je 10 minut povaříme. Poté je scedíme a odložíme stranou.
-
5
Uvařenou tykvovou plévku za pomoci mixéru rozmixujeme na hladkou kaši, přimícháme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, špetku šafránu a promícháme.
-
6
Polévku servírujeme do připravených talířů a do každé polévky vhodíme několik tvarohových nočků. Zdobíme najemno nasekanou pažitkou.