Zelňačka vánoční

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 10 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 100 g Houby sušené
  • 500 g Zelí kysané
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 g Smetana zakysaná 14%
  • 300 g Rybí hlavy
  • 1800 ml Voda pitná
  • 40 ml Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 853 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 24 mg
  • Draslík 726.6 mg
  • Vláknina 5931.7 mg
  • Vitamín A 5931.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlavy z kapra vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a vaříme 35 až 40 minut. Mezitím namočíme houby, necháme 20 minut máčet, propláchneme čistou vodou, zelí trochu pokrájíme.

  • 2

    Kapří hlavy vyndáme z vývaru, obereme maso, pokrájíme a vrátíme do polévky. Přidáme, zelí, houby a povaříme. Z oleje a mouky usmažíme světlejší jíšku a přilijeme do polévky. Povaříme, nakonec dochutíme solí, pepřem a mimo oheň přimícháme kysanou smetanu.

  • 3

    Slavnostní polévku nalijeme do svátečních talířů a podáváme ji horkou.

Komentáře k receptu