Zelňačka vánoční
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 15 g
- Sodík 853 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 24 mg
- Draslík 726.6 mg
- Vláknina 5931.7 mg
- Vitamín A 5931.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlavy z kapra vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a vaříme 35 až 40 minut. Mezitím namočíme houby, necháme 20 minut máčet, propláchneme čistou vodou, zelí trochu pokrájíme.
-
2
Kapří hlavy vyndáme z vývaru, obereme maso, pokrájíme a vrátíme do polévky. Přidáme, zelí, houby a povaříme. Z oleje a mouky usmažíme světlejší jíšku a přilijeme do polévky. Povaříme, nakonec dochutíme solí, pepřem a mimo oheň přimícháme kysanou smetanu.
-
3
Slavnostní polévku nalijeme do svátečních talířů a podáváme ji horkou.