Šlehačkový dort s čokoládovou polevou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Džem rybízový
- 120 g Poleva čokoládová
- 150 g Cukr moučkový
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.375 l Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 34 g
- Sodík 118 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 374.2 mg
- Draslík 138 mg
- Vláknina 1819.5 mg
- Vitamín A 1819.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme do zhoustnutí. Přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
-
2
Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 30 min ve středně rozehřáté troubě. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme na síto a necháme prochladnout do druhého dne. Poté seřízneme zhora cca 1 cm, vnitřek opatrně vydlabeme, usušíme jej a můžeme upotřebit do jiných cukrovinek. Dort vymažeme džemem, naplníme ušlehanou smetanou, přiklopíme seříznutou částí a přelijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout a dozdobíme zbytkem šlehačky.