Skládaný ořechový dort se šlehačkou
Suroviny
- 120 g Džem meruňkový
- 50 g Máslo čerstvé
- 180 g Mouka pšeničná hrubá
- 100 g Ořechy vlašské
- 250 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 250 ml Voda pitná
- 10 ks Vaječný bílek slepičí
- 10 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 33 g
- Sodík 75 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 490.7 mg
- Draslík 132.6 mg
- Vláknina 1836.7 mg
- Vitamín A 1836.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme cukr, zlehka vmícháme žloutky, mouku, strouhané ořechy a přikapeme rozpuštěné, prochladlé máslo.
-
2
Těsto rozdělíme do dvou máslem vymazaných a moukou vysypaných forem a upečeme dozlatova.
-
3
Mezitím si připravíme krém - ušleháme smetanu s cukrem, žloutky a vanilkou. Do hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, ztlumíme plamen a vložíme misku s krémem, který mícháme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout.
-
4
Upečený korpus rozřízneme na dva díly, první vložíme do suché dortové formy, potřeme částí krému, na něj složíme z druhého plátu nakrájené kostičky a přelijeme zbytkem krému. Zakryjeme druhým dílem, dort zatížíme a na studeném místě necháme do druhého dne ztuhnout.
-
5
Poté potřeme džemem a dozdobíme ušlehanou smetanou.