Skládaný ořechový dort se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 120 g Džem meruňkový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 180 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 250 g Cukr moučkový
  • 150 g Cukr moučkový
  • 250 ml Voda pitná
  • 10 ks Vaječný bílek slepičí
  • 10 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.25 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 558 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 75 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 490.7 mg
  • Draslík 132.6 mg
  • Vláknina 1836.7 mg
  • Vitamín A 1836.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme cukr, zlehka vmícháme žloutky, mouku, strouhané ořechy a přikapeme rozpuštěné, prochladlé máslo.

  • 2

    Těsto rozdělíme do dvou máslem vymazaných a moukou vysypaných forem a upečeme dozlatova.

  • 3

    Mezitím si připravíme krém - ušleháme smetanu s cukrem, žloutky a vanilkou. Do hrnce si nalijeme vodu, přivedeme ji k varu, ztlumíme plamen a vložíme misku s krémem, který mícháme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout.

  • 4

    Upečený korpus rozřízneme na dva díly, první vložíme do suché dortové formy, potřeme částí krému, na něj složíme z druhého plátu nakrájené kostičky a přelijeme zbytkem krému. Zakryjeme druhým dílem, dort zatížíme a na studeném místě necháme do druhého dne ztuhnout.

  • 5

    Poté potřeme džemem a dozdobíme ušlehanou smetanou.

Komentáře k receptu