Medové telecí s houbovou omáčkou
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
- 150 g Sýr smetanový tavený 45%
- 200 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Šalotka
- 8 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Víno portské
- 2 dl Hovězí vývar základní
- 4.5 dl Pomerančová šťáva
- 2 dl Bujón zlatý houbový
- 1 kg Telecí plec
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1082 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 59 g
- Sodík 1035 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 268.1 mg
- Draslík 1799.2 mg
- Vláknina 4755.5 mg
- Vitamín A 4755.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.8 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí plec odblaníme, omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a stroužky rozpůlíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Maso pomocí špikovací jehly prošpikujeme česnekem a slaninou, osolíme (1,5 lžičky), opepříme a potřeme medem.
-
2
V zapékací míse rozehřejeme 3 lžíce oleje s 1 lžicí másla. Maso položíme na omastek a dáme do předehřáté trouby na 280°C prudce zapéct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220°C, přilijeme pomerančovou šťávu, hovězí vývar, zakryjeme poklicí a pečeme za občasného polévání 60 minut. Maso během pečení otáčíme.
-
3
Připravíme marinádu: do 1 dl pomerančové šťávy přimícháme třtinový cukr a bílé víno (1 dl). Touto marinádou maso dalších 20 minut potíráme při teplotě 180°C. Upečené maso by mělo mít zlatohnědou kůrku.
-
4
Hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Tymián omyjeme, lístky otrháme a drobně pokrájíme. Očistíme šalotky, drobně je pokrájíme a v rendlíku na rozpuštěném másle (1 lžíce) s lžicí oleje šalotku zpěníme. Přidáme k ní hříbky, promícháme a společně smažíme dozlatova. Houby ochutíme 0,5-1 lžičkou soli, drceným kmínem, bílým pepřem, přilijeme houbový bujon, drobně pokrájený tymián, bílé víno (0,5 dl) a pomalu vaříme do doby, až se vývar zredukuje přibližně na 2 dl.
-
5
Smetanu vyšleháme s taveným sýrem dohladka a pomalu ji přimícháme do hříbkové omáčky. Krátce, za stálého míchání 1-2 minuty povaříme, dochutíme solí a odstavíme z plotny.
-
6
Pomeranč omyjeme, oloupeme a odstraníme z dílků slupky. Upečené maso nakrájíme na plátky, porce rozdělíme na talíře, polijeme hříbkovou omáčkou, ozdobíme dílky pomeranče a podáváme.