Medové telecí s houbovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Slanina vepřová
  • 150 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 ks Šalotka
  • 8 stroužek Česnek
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 dl Víno portské
  • 2 dl Hovězí vývar základní
  • 4.5 dl Pomerančová šťáva
  • 2 dl Bujón zlatý houbový
  • 1 kg Telecí plec
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1082 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 1035 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 268.1 mg
  • Draslík 1799.2 mg
  • Vláknina 4755.5 mg
  • Vitamín A 4755.5 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 94.8 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí plec odblaníme, omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a stroužky rozpůlíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Maso pomocí špikovací jehly prošpikujeme česnekem a slaninou, osolíme (1,5 lžičky), opepříme a potřeme medem.

  • 2

    V zapékací míse rozehřejeme 3 lžíce oleje s 1 lžicí másla. Maso položíme na omastek a dáme do předehřáté trouby na 280°C prudce zapéct. Po 10 minutách snížíme teplotu na 220°C, přilijeme pomerančovou šťávu, hovězí vývar, zakryjeme poklicí a pečeme za občasného polévání 60 minut. Maso během pečení otáčíme.

  • 3

    Připravíme marinádu: do 1 dl pomerančové šťávy přimícháme třtinový cukr a bílé víno (1 dl). Touto marinádou maso dalších 20 minut potíráme při teplotě 180°C. Upečené maso by mělo mít zlatohnědou kůrku.

  • 4

    Hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Tymián omyjeme, lístky otrháme a drobně pokrájíme. Očistíme šalotky, drobně je pokrájíme a v rendlíku na rozpuštěném másle (1 lžíce) s lžicí oleje šalotku zpěníme. Přidáme k ní hříbky, promícháme a společně smažíme dozlatova. Houby ochutíme 0,5-1 lžičkou soli, drceným kmínem, bílým pepřem, přilijeme houbový bujon, drobně pokrájený tymián, bílé víno (0,5 dl) a pomalu vaříme do doby, až se vývar zredukuje přibližně na 2 dl.

  • 5

    Smetanu vyšleháme s taveným sýrem dohladka a pomalu ji přimícháme do hříbkové omáčky. Krátce, za stálého míchání 1-2 minuty povaříme, dochutíme solí a odstavíme z plotny.

  • 6

    Pomeranč omyjeme, oloupeme a odstraníme z dílků slupky. Upečené maso nakrájíme na plátky, porce rozdělíme na talíře, polijeme hříbkovou omáčkou, ozdobíme dílky pomeranče a podáváme.

Komentáře k receptu