Červená řepa se smetanovou zálivkou
Suroviny
- 200 g Červená řepa
- 20 g Kmín drcený
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Mandarinky
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Hořčice staroanglická
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 217 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 16 g
- Sodík 262 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 41.3 mg
- Draslík 291.6 mg
- Vláknina 4804 mg
- Vitamín A 4804 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou řepu umyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kam přilijeme ocet, přidáme kmín, cukr a vaříme asi 30 minut, podle velikosti řepy. Uvařenou řepu vyjmeme z vody, ještě teplou oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, které urovnáme na teplé talíře.
-
2
Do mísy vlijeme smetanu, přidáme hořčici, přilijeme citrónovou a mandarinkovou šťávu, promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a znovu promícháme.
-
3
Směsí přelijeme kolečka řepy na talíři. Zakapeme olivovým olejem a podáváme.