Špenátovo-mandlová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 259 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 17 g
- Sodík 863 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 16.2 mg
- Draslík 773 mg
- Vláknina 8471.7 mg
- Vitamín A 8471.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 6.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme větší hrnec, do kterého vložíme špenát rozdělený na jednotlivé listy. Část špenátových listů odložíme stranou, poslouží jako ozdoba na hotovou polévku. Špenát v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem. Jakmile začne vývar vřít, ztlumíme oheň a pět minut povaříme.
-
2
Potom do hrnce vsypeme umleté mandle, osolíme a opepříme podle chuti a vaříme ještě další dvě minuty. Hrnec odstavíme a polévku necháme chladnout.
-
3
Vlažnou polévku vlijeme do kuchyňského mixéru. Mixujeme tak dlouho, dokud není polévka úplně hladká. Nemáme-li k dispozici mixér, můžeme stejného efektu docílit i ručním šlehačem. Přilijeme nízkotučnou smetanu a znovu mixujeme. Dokonale hladký špenátový krém vlijeme zpátky do hrnce. Polévku už nevaříme, jenom na velmi mírném ohni ohřejeme.
-
4
Jednotlivé porce polévky na talíři posypeme nastrouhaným parmezánem a mírně opepříme čerstvě namletým pepřem. Vložíme do každého talíře několik listů špenátu a podáváme.