Špenátovo-mandlová polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 38 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 55 g Sýr Parmezán
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 100 g Mandle mleté
  • 115 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 750 ml Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 259 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 863 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 16.2 mg
  • Draslík 773 mg
  • Vláknina 8471.7 mg
  • Vitamín A 8471.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 6.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme větší hrnec, do kterého vložíme špenát rozdělený na jednotlivé listy. Část špenátových listů odložíme stranou, poslouží jako ozdoba na hotovou polévku. Špenát v hrnci zalijeme zeleninovým vývarem. Jakmile začne vývar vřít, ztlumíme oheň a pět minut povaříme.

  • 2

    Potom do hrnce vsypeme umleté mandle, osolíme a opepříme podle chuti a vaříme ještě další dvě minuty. Hrnec odstavíme a polévku necháme chladnout.

  • 3

    Vlažnou polévku vlijeme do kuchyňského mixéru. Mixujeme tak dlouho, dokud není polévka úplně hladká. Nemáme-li k dispozici mixér, můžeme stejného efektu docílit i ručním šlehačem. Přilijeme nízkotučnou smetanu a znovu mixujeme. Dokonale hladký špenátový krém vlijeme zpátky do hrnce. Polévku už nevaříme, jenom na velmi mírném ohni ohřejeme.

  • 4

    Jednotlivé porce polévky na talíři posypeme nastrouhaným parmezánem a mírně opepříme čerstvě namletým pepřem. Vložíme do každého talíře několik listů špenátu a podáváme.

Komentáře k receptu