Zeleninová krémová polévka s kari kořením
Suroviny
- 2 g Sůl
- 50 g Petržel - nať
- 2 g Muškátový oříšek
- 25 g Kari koření
- 2 g Zázvor mletý
- 2 g Kurkuma
- 2 g Skořice mletá
- 200 g Fazole červené sterilované
- 315 g Fazole cannellini
- 60 ml Olej rostlinný
- 200 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 ks Brambory
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cuketa
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 672 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 297 g
- Sodík 1738 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 5.4 mg
- Draslík 1148.8 mg
- Vláknina 26977.5 mg
- Vitamín A 26977.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.7 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a oloupanou zeleninu nakrájíme na kostičky. Česnek utřeme se solí. Do vysoké pánve se silným dnem dáme olej, zahřejeme, přidáme kari koření, skořici, muškátový oříšek, kurkumu a zázvor a vše opatrně osmahneme. Přibližně po 1 minutě do směsi přidáme mrkev, cibuli, utřený česnek, brambory a cukety. Zamícháme a restujeme dalších 5 minut.
-
2
Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté stáhneme oheň a vaříme dalších 20 minut, aby zelenina změkla.
-
3
Z konzervovaných fazolí slijeme nálev a fazole přidáme do směsi. Povaříme ještě 5 minut.
-
4
Odstavíme z ohně, vmícháme smetanu, osolíme a okořeníme podle chuti.
-
5
Podáváme ozdobené nasekanou čerstvou petrželkou.