Gratinované brambory se sýrem gruyére

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 15 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 125 g Sýr Gruyére
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 kg Brambory
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 319 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 410 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 63.4 mg
  • Draslík 714.9 mg
  • Vláknina 8633.3 mg
  • Vitamín A 8633.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zapékací misku lehce vymažeme máslem. Smícháme oba druhy smetany s drceným česnekem.

  • 2

    Brambory nakrájíme na jemné plátky (nejlépe krouhačem v robotu).

  • 3

    Plátky brambor vyskládáme do zapékací misky a posypeme sýrem.

  • 4

    Předehřejeme troubu na 160 °C a pečeme 1 1/2 hodiny, nebo až je kůrka zlatohnědá. Servírujeme.

Komentáře k receptu