Ořechový dort s oříškovou smetanou
Suroviny
- 130 g Cukr moučkový
- 110 g Ořechy vlašské
- 40 g Piškoty dětské
- 60 g Mouka pšeničná hrubá
- 20 g Máslo čerstvé
- 250 g Cukr moučkový
- 35 g Cukr moučkový
- 20 g Ořechy vlašské
- 15 g Cukr moučkový
- 40 g Ořechy vlašské
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 7 ks Vaječný žloutek slepičí
- 7 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Citronová kůra
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Punč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 38 g
- Sodík 72 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 326.9 mg
- Draslík 180.7 mg
- Vláknina 3402.1 mg
- Vitamín A 3402.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru, vanilku a třeme cca 20-25 minut. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhané ořechy, rozdrobené piškoty a mouku.
-
2
Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45-60 minut. Hotový dort necháme vychladnout, rozřízneme, naplníme ořechovou smetanou, složíme na sebe a přelijeme punčovou polevou.
-
3
Necháme oschnout a poté dort dozdobíme ušlehanou, oslazenou smetanou a půlkami ořechů.
-
4
Na krém ušleháme v kotlíku smetanu, nejlépe ve studenu nebo na ledě. Zlehka do ní vmícháme cukr a strouhané ořechy.
-
5
Na polevu umícháme do husté hmoty cukr s horkou vodou a punčem (použité množství upravíme dle potřeby).