Zajíc s hlívou ústřičnou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 400 g Hlíva ústřičná
- 100 g Mrkev kořen
- 150 g Slanina vepřová
- 100 g Petržel kořen
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Voda pitná
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 4 ks Jalovec
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 3 kg Zaječí maso
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 685 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 27 g
- Sodík 610 mg
- Bílkoviny 90 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 344 mg
- Draslík 1662.7 mg
- Vláknina 4157.8 mg
- Vitamín A 4157.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zajíce stáhneme, vykucháme, odblaníme, omyjeme, naporcujeme a osolíme.
-
2
Hlívu ústřičnou uvaříme, scedíme a prochladlou nakrájíme na nudličky.
-
3
Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme, cibuli a slaninu nakrájíme na plátky a vše vložíme do pekáče spolu s masem, hořčicí, snítkou tymiánu a kořením. Směs podlijeme vývarem a pečeme v předehřáté troubě, až je maso měkké. V průběhu pečení maso obracíme, přeléváme výpekem, a je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
-
4
Měkké maso odložíme na mísu a držíme na teple. Směs propasírujeme do kastrolu spolu s výpekem a vaříme na mírném plameni. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Přidáme hlívu a provaříme.