Křemenáče se smetanovou omáčkou a těstovinami
Suroviny
- 200 g Hrášek
- 150 g Sýr Čedar
- 400 g Těstoviny Farfalle
- 400 g Křemenáče
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 1 dl Bujón zeleninový
- 2 dl Smetana sladká 12%
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Paprikový protlak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 25 g
- Sodík 846 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 39.4 mg
- Draslík 211.1 mg
- Vláknina 12348.5 mg
- Vitamín A 12348.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křemenáče očistíme, omyjeme a rozkrájíme na silnější plátky, malé plodnice jen rozpůlíme. Tvrdý sýr nastrouháme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme. Omyté lístky bazalky odložíme na ozdobu.
-
2
V pánvi zahřejeme olej na středně vysokou teplotu a houby restujeme. Přidáme cibuli, česnek, paprikový pikantní krém. Promícháme a smažíme asi 1-2 minuty, do doby až změkne cibule. Ochutíme solí, pepřem, přilijeme zeleninový bujon a vaříme 1 minutu. Pak přidáme smetanu, mražený zelený hrášek a pomalu vaříme asi 3 minuty. Nakonec zamícháme petrželovou nať.
-
3
Mezitím uvaříme těstoviny ve tvaru motýlků - Farfalle. Ve velkém hrnci přivedeme osolenou (1.5 lžičky) vodu k varu. Těstoviny vaříme podle návodu, musí být pevné na skus. Uvařené těstoviny scedíme, pak je dáme do hrnce s omáčkou.
-
4
Promícháme, vše přeložíme do velké mísy, posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme bazalkovými lístky a podáváme.