Telecí kotlety na hříbkách
Suroviny
- 2 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 15 g Houby sušené
- 3 g Muškátový oříšek
- 160 g Šalotka
- 250 g Hříbky čerstvé
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Víno bílé
- 3 stroužek Česnek
- 1 kg Telecí kýta
- 1 polévková lžíce Estragon
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 34 g
- Sodík 657 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 278.1 mg
- Draslík 1574.4 mg
- Vláknina 2475.5 mg
- Vitamín A 2475.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené hříbky zalijeme horkou vodou a 30 minut je necháme namočené, aby změkly.
-
2
Mouku promícháme se solí a pepřem, kotlety v mouce lehce obalíme.
-
3
V pánvi rozpustíme máslo, kotlety do něj vložíme a asi 4 minuty je z každé strany smažíme.
-
4
Maso vyndáme z pánve a udržujeme teplé. K máslu přidáme nasekané šalotky, nakrájený česnek a za občasného míchání je zvolna několik
-
5
minut zpěníme, až změknou.
-
6
Namočené hříbky necháme okapat, vodu nevyléváme. Spolu s čerstvými nakrájenými hříbky je dáme na pánev a doměkka 3 minuty podusíme. Hřiby a cibulku vyjmeme z pánve a udržujeme je teplé. Na pánev nalijeme víno a necháme je svařit asi na 3 lžíce. Přilijeme vodu z hub a necháme svařit asi na 125 ml.
-
7
Přimícháme smetanu a opatrně prohřejeme. Přidáme nasekaný estragon, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Na pánev vrátíme kotlety, šalotky, houby a vše dobře prohřejeme. Ohřáté rozdělíme na talíře, posypeme nasekaným estragonem a servírujeme.