Domácí knedlíky s houbovým ragú
Suroviny
- 500 g Houby čerstvé
- 500 g Lišky čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 3 ks Cibule
- 6 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 2 polévková lžíce Podmáslí kysané 1%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 24 g
- Sodík 1269 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 160.2 mg
- Draslík 768.4 mg
- Vláknina 16219.4 mg
- Vitamín A 16219.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 397.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si připravíme domácí "Crème fraîche". Vyšleháme 2,5 dl zakysané smetany se 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak vše zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin odstát.
-
2
Druhý den uvaříme knedlíky: do mísy dáme rohlíky, nakrájené na malé kostičky, přidáme k nim vajíčka a mléko, dobře vše promícháme, potépřidáme Maizenu (škrob), drobně pokrájený a omytý kerblík, pepř, muškátový oříšek, sůl (1 lžičku), znovu těsto dobře zpracujeme a necháme odpočinout.
-
3
Tvrdé lesní houby (hřiby, lišky) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky, očištěné cibule nakrájíme nadrobno. Omyjeme snítku libečku a rozkrájíme ho nadrobno.
-
4
V hrnci rozpálíme olej, na kterém zpěníme cibuli. Stálým mícháním ji osmažíme do zlatova, přidáme houby, ochutíme je solí, kmínem, libečkem a vydusíme je z vody. Když se začnou smažit, přimícháme domácí "Crème fraîche" a pod pokličkou dusíme 10 minut.
-
5
Ve druhém hrnci přivedeme k varu 2,5 litru vody se solí (1 lžička). Vypracované těsto na knedlíky dáme na pomoučněný vál, rozdělíme na 12 dílů, vytvoříme 12 kulatých knedlíků. Pokládáme je do vařící vody a pomalu vaříme vaříme 12 - 15 minut.
-
6
Ragů podáváme s rozpůlenými knedlíky.