Fenykl zapékaný se smetanou
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 125 g Sýr smetanový tavený 45%
- 60 g Strouhanka
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 375 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 30 g
- Sodík 341 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 100.3 mg
- Draslík 550.8 mg
- Vláknina 6431.3 mg
- Vitamín A 6431.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vodu přivedeme k varu v pánvi, přidáme fenykl nakrájený na plátky a citronovu šťávu a vaříme 3 minuty. Poté necháme okapat a dáme do lžící másla vymazané zapékací mísy.
-
2
Do hladka utřeme v míse tavený sýr, přidáme mléko, smetanu a vejce. Ušleháme, přidáme sůl, pepř a zalijeme touto směsí fenykl.
-
3
Rozehřejeme na pánvi 1 lžíci másla a osmahneme na něm kmín. Posypeme jím fenykl. Rozehřejeme na pánvi zbytek másla, přidáme strouhanku a osmahneme ji, dokud nezhnědne. Posypeme jí povrch fenyklu. Do trouby předehřáté na 180 stupňů dáme péct na 30 minut.
-
4
Ihned podáváme ozdobené petrželkou.