Čočková polévka se sušenými hříbky
Suroviny
- 125 g Čočka červená
- 30 g Hříbky čerstvé
- 1 g Šafrán
- 30 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Omáčka sójová
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Karotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 l Vývar zeleninový
- 6 dl Voda pitná
- 1.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1289 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 13.5 mg
- Draslík 700.2 mg
- Vláknina 14320.8 mg
- Vitamín A 14320.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, promyjeme a namočíme na 1 hodinu do 3 dl vody.
-
2
Sušené hříbky promyjeme a namočíme do 3 dl studené vody na 30 minut. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Karotku oloupeme, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Malou suchou chilli papričku omyjeme.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo, dáme na něj cibuli, chilli, šafrán, promícháme a pod pokličkou krátce, asi 4 minuty podusíme. Přidáme scezené hříbky, čočku, promícháme a dusíme dalších 3-4 minuty. Pak přilijeme zeleninový vývar a pomalu vaříme přibližně 15 minut.
-
4
Když je čočka měkká, polévku dochutíme solí, sójovou omáčkou a pepřem. Za stálého míchání nakonec přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a podáváme.