Čočková polévka se sušenými hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Čočka červená
  • 30 g Hříbky čerstvé
  • 1 g Šafrán
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Omáčka sójová
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Karotka
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 6 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 405 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 1289 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 13.5 mg
  • Draslík 700.2 mg
  • Vláknina 14320.8 mg
  • Vitamín A 14320.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.2 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme, promyjeme a namočíme na 1 hodinu do 3 dl vody.

  • 2

    Sušené hříbky promyjeme a namočíme do 3 dl studené vody na 30 minut. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Karotku oloupeme, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Malou suchou chilli papričku omyjeme.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme máslo, dáme na něj cibuli, chilli, šafrán, promícháme a pod pokličkou krátce, asi 4 minuty podusíme. Přidáme scezené hříbky, čočku, promícháme a dusíme dalších 3-4 minuty. Pak přilijeme zeleninový vývar a pomalu vaříme přibližně 15 minut.

  • 4

    Když je čočka měkká, polévku dochutíme solí, sójovou omáčkou a pepřem. Za stálého míchání nakonec přidáme zakysanou smetanu, necháme přejít varem a podáváme.

Komentáře k receptu