Houbová krémová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 39 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Lišky čerstvé
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 40 g Ovesné vločky
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Šalotka
  • 1 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 6 dl Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 331 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 919 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 28.7 mg
  • Draslík 720.3 mg
  • Vláknina 5284 mg
  • Vitamín A 5284 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lišky a hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky drobně pokrájíme. Ovesné vločky dobře promyjeme a propláchneme v sítu pod tekoucí vodou (1 l) a necháme je odkapat. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme šalotku, kterou zpěníme, pak přidáme houby, kmín, pepř a za stálého míchání je osmažíme téměř dozlatova. Smažíme je přibližně 5-7 minut. Polovinu hub odebereme a odložíme. Na zbývájící houby přidáme vločky, promícháme a osmažíme je dozlatova. Smažíme je přibližně 3-4 minuty. Přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Poté přimícháme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku rozmixujeme, přidáme odložené houby, petrželku, promícháme, dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu