Houbová krémová polévka
Suroviny
- 125 g Lišky čerstvé
- 150 g Hříbky čerstvé
- 40 g Ovesné vločky
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Šalotka
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 6 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 331 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 17 g
- Sodík 919 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 28.7 mg
- Draslík 720.3 mg
- Vláknina 5284 mg
- Vitamín A 5284 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.7 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lišky a hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky drobně pokrájíme. Ovesné vločky dobře promyjeme a propláchneme v sítu pod tekoucí vodou (1 l) a necháme je odkapat. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme šalotku, kterou zpěníme, pak přidáme houby, kmín, pepř a za stálého míchání je osmažíme téměř dozlatova. Smažíme je přibližně 5-7 minut. Polovinu hub odebereme a odložíme. Na zbývájící houby přidáme vločky, promícháme a osmažíme je dozlatova. Smažíme je přibližně 3-4 minuty. Přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Poté přimícháme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku rozmixujeme, přidáme odložené houby, petrželku, promícháme, dochutíme solí a podáváme.